Vraag een demo aan
string(77) "https://carenetonline.nl/wp-content/uploads/2015/03/headerfoto-subpaginas.jpg"
headerfoto

Meer sturing op voedingswaarden noodzakelijk

De levensmiddelenindustrie staat steeds meer onder druk als het gaat om gezonde voeding. Zo verschenen onlangs rapporten van het RIVM en de NVWA naar aanleiding van onderzoeken naar reductie van zout, verzadigd vet en suiker in diverse voedingsmiddelen. Maar wat is gezonde voeding? De conclusies vanuit onderzoeksresultaten hierover lopen nogal uiteen.   ….. Specificaties zonder tekst 300x300 - Meer sturing op voedingswaarden noodzakelijk

Waar het ene onderzoek uitwijst dat minder suiker per definitie gezonder is, wordt dit door andere onderzoeksresultaten weerlegd. Consumenten zien soms door de bomen het bos niet meer. Feit is in ieder geval dat retail-, productie-, horeca- en cateringbedrijven meer dan ooit recepturen dienen bij te sturen om tot de gewenste voedingswaarden te komen. Dit betekent in de praktijk vaak veel rekenwerk en handmatige handelingen. Kan dit proces voor de productontwikkelaar vergemakkelijkt worden?

Onderzoeksresultaten RIVM en NVWA

In 2014 werd het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) opgesteld dat ondertekend is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel), FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie), KHN (Koninklijke Horeca Nederland) en Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties). Het akkoord bevat doelstellingen om tot en met 2020 per productcategorie het gehalte aan zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) te verminderen.

Het RIVM en de NVWA publiceerden 6 april 2017 rapporten naar aanleiding van uitgevoerde onderzoeken naar de verlaging van gehalten aan zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen. Beiden schrijven dat het zoutgehalte in bepaalde soorten voedingsmiddelen verlaagd is ten opzichte van 2011 en dat enkele producten, bijvoorbeeld vleeswaren, een lager verzadigd vetgehalte hebben gekregen. Het RIVM meldt dat het suikergehalte in alle onderzochte productgroepen gelijk is gebleven.

Automatisering voor productontwikkelaars

Om ervoor te zorgen dat de doelstellingen zoals gesteld in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling volledig behaald kunnen worden, is het gedurende het productontwikkelingstraject noodzakelijk om de recepturen continu bij te sturen op de gewenste voedingswaarden. Met digitaal receptuurbeheer verkrijg je direct inzicht in de berekende voedingswaarden en kun je dus meteen zien of een wijziging in grondstoffen of receptuursamenstelling een positief of negatief effect heeft op de voedingswaarden. Ook zaken als vocht- en gewichtsverlies kunnen direct worden doorberekend om een reëel totaalbeeld van de voedingswaarden te verkrijgen. Zo heb je als productontwikkelaar direct inzichtelijk of aan alle gestelde eisen voldaan kan worden en kunnen de rekenmachine en spreadsheets achterwege gelaten worden.

Meer informatie?

Wil je meer weten over automatisering van je recepturen? Onze QA consultants vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Neem contact met ons op via support@carenetonline.nl of telefoonnummer 073 553 06 78.

Lees meer nieuws

Zoeken op Carenet Online

Search
Filter by Custom Post Type
Pages
Posts
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren