Ingrediënten

Onder dit tabblad in CareNet dienen alle van toepassing zijnde ingrediënten te worden ingevoerd. Het betreft hier ruwe data, de ingevoerde ingrediënten dienen straks te worden gekoppeld aan in te voeren ‘Grondstoffen’.

Ingrediënten zijn in dit geval alle losse ingrediënten die zich in de ingekochte grondstoffen bevinden. Bijvoorbeeld: grondstof brood bestaat uit de ingrediënten bloem, boter, zout, gist, water. Deze losse ingrediënten dienen allen allereerst onder het tabblad ‘Ingrediënten’ te worden ingevoerd alvorens de Grondstof ‘brood’ kan worden toegevoegd.

Ingrediënten toevoegen

1. Klik in het CareNet dashboard op Specificaties en open het tabblad ‘Ingrediënten’.
  2. Klik rechts in het scherm op toevoegen.
  3. Typ de naam van de grondstof (verplicht), dit is de naam zoals deze in de lijst met ingrediënten verschijnt en zoals je deze straks ook kunt terugvinden onder ‘Grondstoffen’. De labelnaam wordt automatisch gelijk gehouden aan de ingevoerde naam. Echter deze kan indien gewenst direct handmatig worden aangepast. De labelnaam wordt gebruikt op receptlabels. Producten met eenzelfde labelnaam worden samengevoegd in de ingrediëntenlijst.
  4. Voer een (intern) ingrediëntennummer en indien van toepassing een E-nummer in (bijvoorbeeld E415).
  5. Selecteer indien gewenst een categoraal welke je wilt koppelen aan het ingrediënt. Bijvoorbeeld: indien je alle groenten in de ingrediëntendeclaratie wilt clusteren en je hebt het ingrediënt ‘wortel’ ingevoerd, dan kies je voor de categoraal ‘groenten’.
  6. Selecteer indien van toepassing het allergeen of de allergenen die in het ingrediënt aanwezig zijn.
  7. Indien gewenst kun je direct additionele talen toevoegen, zodat indien je etiketten in andere talen wilt samenstellen de vertaling voor dit ingrediënt ook direct gereed is. Klik daartoe rechts naast ‘Additionele talen’ op ‘Toevoegen…’. Selecteer de specificatietaal (deze dient vooraf te zijn ingevoerd onder ‘Instellingen’, ‘tabblad specificaties’, ‘Specificatietaal’, klik hier voor een instructie over het invoeren van deze talen).
  8. Voer vervolgens de labelnaam in (dit is de vertaling van de Nederlandse labelnaam naar de geselecteerde taal). Bijvoorbeeld: ingrediënt ‘tomaat’ is ingevoerd, gekozen additionele taal is ‘Engels’, in te voeren labelnaam is ‘tomato’.
  9. Klik op Opslaan om het ingevoerde ingrediënt op te slaan of klik op opslaan en nieuwom het ingevoerde ingrediënt op te slaan en direct een nieuw ingrediënt aan te maken.
  10. Alle aangemaakte ingrediënten zijn terug te zien in het overzicht met ingrediënten.

Ingrediënten importeren

Het is mogelijk om een lijst met ingrediënten te importeren vanuit Excel, zodat in één keer alle gewenste ingrediënten worden aangemaakt. Hiertoe dient gebruik gemaakt te worden van een voorbeeld Excel bestand wat voorafgaande aan het importeren dient te worden ingevuld.

1. Ga naar het CareNet dashboard en klik op het tabblad ‘Specificaties’.
  2. Open het tabblad ‘Ingrediënten’.
  3. Klik rechts in het scherm op de knop .
  4. Er verschijnt een pop-up scherm. Lees de tekst en klik op Algemeen_button download voorbeeld excel bestand.
  5. Het Excel bestand wordt gedownload. Open het Excel bestand en vul de gegevens van de ingrediënten exact in zoals is aangegeven in het voorbeeld.
  6. Indien gegevens van alle ingrediënten zijn ingevuld, kunnen de voorbeeldgegevens worden verwijderd uit het Excelbestand (klik met de linkermuisknop op de rij met voorbeeld gegevens om deze te selecteren, klik vervolgens met de rechtermuisknop de rij en selecteer verwijderen, de rij met voorbeeldgegevens wordt verwijderd).
  7. Sla het Excel bestand op de computer op.
  8. Klik in het CareNet pop-up scherm ‘Importeer ingrediënten’ wat nog open staat op Algemeen_button bestand bijvoegen en voeg het zojuist op je computer aangepaste en opgeslagen Excel bestand toe. Dit kan ook door het mapje waarin het Excel bestand zich bevindt te openen en het bestand te slepen naar de rechthoek met de tekst ‘Sleep bestanden hier naartoe’ in het CareNet pop-up scherm.
  9. Selecteer het categoraal en de allergenen welke aan het ingrediënt gekoppeld dienen te worden. Deze kun je indien gewenst later nog aanpassen.
  10. Klik op Algemeen_button volgende. Een pop-up scherm verschijnt met de melding ‘Importeren voltooid’. De in CareNet geïmporteerde ingrediënten zijn nu in het overzicht met ingrediënten terug te zien. De gegevens van ingrediënten kunnen te allen tijde nog worden aangepast of ingrediënten kunnen indien gewenst worden verwijderd.
  11. Open de geïmporteerde ingrediénten één voor één en voeg indien gewenst additionele talen toe aan het ingrediënt.

Ingrediënten exporteren naar Excel

1. Klik in het CareNet dashboard op Specificaties en open het tabblad ‘Ingrediënten’.
  2. Klik rechts in het scherm op exporteren juiste kleur.
  3. De volgende melding verschijnt in een pop-up scherm: ‘Je staat op het punt X record(s) te exporteren. Bij een groot aantal records kan het exporteren enige tijd duren.’
  4. Klik op Nu exporteren indien je de lijst met ingrediënten naar Excel wilt exporteren of klik opSluitenindien je het exporteren op een later tijdstip wilt uitvoeren.
  5. Indien je op Nu exporterenhebt geklikt, worden de gegevens automatisch naar een Excel bestand geëxporteerd en wordt het Excel bestand gedownload. Het Excel bestand kan nu volledig naar eigen wens worden opgemaakt.

Zoeken in ingrediënten

1. Klik in het CareNet dashboard op Specificaties en open het tabblad ‘Ingrediënten’.
  2. Typ in het zoekscherm Overzicht doorzoekende gewenste zoekterm. Het is mogelijk om te zoeken op naam van ingrediënt, nummer, E-nummer en categoraal.
  3. Na het typen van tekst wordt automatisch op de juiste naam / nummer / E-nummer / categoraal gezocht.

Filteren van weergave

Het is mogelijk om in het tabblad Ingrediënten te filteren op categoralen, zodat je alleen de ingrediënten kunt laten weergeven welke bij de betreffende categoralen horen.

1. Klik in het CareNet dashboard op Specificaties en open het tabblad ‘Ingrediënten’.
  2. Selecteer onder ‘Instellingen’ indien gewenst voor welke categoralen je de ingrediënten wilt terugzien.
  3. Indien je kiest voor ‘Selectie…’ verschijnen alle categoralen en kun je de gewenste categoralen aanvinken. Klik op selecteer alles om alle categoralen aan te vinken, of klik op  selecteer niets om alle categoralen uit te vinken.
  4. Indien de gewenste categoralen zijn geselecteerd dien je op Button updaten te klikken om de ingrediënten behorende bij de selectie te tonen.
  5. Klik in het selectievenster ‘Alle’ en klik vervolgens op Button updaten om de ingrediënten voor alle categoralen te tonen.